Туристичний маршрут « Бучач – перлина Поділля»:

(Оглядова екскурсія по м. Бучач та його околицях)

Подорож по місту пропонуємо здійснити з самого серця міста – центрального майдану, посередині якого:

  • Ратуша, 1751 р. яка є окрасою нашого міста та його візитною карткою. Це унікальний шедевр легендарного майстра Пінзеля та архітектора Бернарда Меретина. Ратуша є справжнім витвором архітектурного мистецтва. Ця будівля унікальна тим, що тут так чудово та неперевершено поєднується скульптура з архітектурою. Її вважають шедевром доби бароко. Фундатором будівництва цієї знаменитої споруди вважають Миколу Потоцького, на кошти якого було зведено цю прекрасну та величну будівлю.
  • Краєзнавчий музей, в якому організовуються персональні виставки. Діє постійна експозиція та можна замовити екскурсію по туристичних маршрутах Бучаччини. В експозиції представлені фрагменти робіт Пінзеля.
  • монастир оо. Василіян Чесного хреста Господнього 1753 р. – знаходиться в підніжжі гори Федір, побудований на замовлення Миколи Потоцького. Монастир став центром освітньої діяльності в Бучачі та Галичині. Тут діяла гімназія, яка була відома своєю унікальною бібліотекою, з якої походить Бучацьке Євангеліє – відома пам’ятка ХІІ-ХІІІ століття (зберігається в Львівському Національному музеї). Сьогодні –це величний духовний та культурно-освітній центр для багатьох поколінь бучачан.
  • костел Успіння Пресвятої Діви Марії, 1761-1763 рр. який унікальний своїми величними п’ятьма вівтарями виконаними в дереві скульптором Пінзелем та його учнями, чотири бічні і один головний. Саме перед вівтарем святого  Тадея Пінзель брав шлюб та охрестив своїх дітей. Перед головним вівтарем – вирізьблені чудові скульптури, які уособлюють святих. Споруда костелу побудована в стилі бароко (архітектор Мартин Урбанік). В храмі зберігся амвон та орган поч. ХІХ ст. (на даний час не діючий).
  • руїни замку ХІV – ХVІІ ст. – найдавніша пам’ятка архітектури в Бучачі, оповита легендами та переказами яка щоразу вабить до себе безліч туристів. Споруджений в південно-західній частині міста, на місці колишнього дерев’яного замку. Фортеця служила оборонним пунктом від нападів ворогів. Безліч разів руйнувалась, відбудовувалась. На сьогоднішній день збереглись лише руїни, які є окрасою місцевого ландшафту, а з замкової гори відкривається чудова панорама на місто.
  • джерело Яна Собеського, 1684 р. – пам’ятка історії, біля якої зупинявся польський король Ян ІІІ Собеський. Зараз тут, як і колись б’є ключем джерельна вода і щоразу нагадує про цю подію.
  • придорожня фігура Богородиці, 1751 р. – розташована на перехресті вулиці Б. Хмельницького, виготовлена скульптором Пінзелем та архітектором Б. Меретином на замовлення Миколи Потоцького. Фігура була знищена та на даний час відновлена скульптором Р. Вільгушинським. За легендою, Богородиця захищала місцевих жителів від нападів турків і татарів, а тому і до сьогоднішнього дня має величезну духовну та мистецьку цінність.
  • церква св. Миколая, 1610 р. – перший мурований храм в місті, який мав оборонне значення. Церква вражає своїм унікальним іконостасом, виготовленим на замовлення Миколи Потоцького. Фундатором храму були подружжя Стефан Потоцький і Марія Могилянка, про що свідчить їх шлюбний герб над вхідними дверима.
  • церкви св. Покрови, 1764 р.знаходиться в східному передмісті Бучача, збудована на місці дерев’яної. Архітектором храму вважають Й. Шільцера. Особливою мистецькою цінністю споруди є різьблені вівтарі з фігурними скульптурами, які належать перу видатного майстра Пінзеля. Для храму св. Покрови скульптор виконав також царські ворота та дияконські двері іконостасу із зображенням Ангела-Хоронителя і «Благовіщення», що вражають своєю красою та довершеністю.
   
   
   
  • придорожня фігура св. Яна Непомука, 1750 р. – велична фігура чеського святого, якого бучачани вважають захисником всіх подорожуючих. Це спільна робота архітектора Бернарда Меретина та скульптора Іоанна Георгія Пінзеля. Одна з ранніх робіт Пінзеля, що вражає унікальністю задуму та чудовою пластикою в камені.
   

   

 

Цікавими і привабливими для туристів є також околиці Бучача. Чотири кілометри на південь від міста, неподалік села Жизномир, на травертиновій скелі знаходяться руїни церкви, що в урочищі Монастирок, збудованої у 1600 – 1606 рр.    
   
На північ від Бучача, розташоване село Підзамочок, саме тут збереглись руїни замку ХVІІ століття, збудованого Іваном Збожним Бучацьким у 1600 році.    
   
Екскурсію можна замовити за ном. (03544) 2 13 60 ; 0969819642    

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь