Туристичний маршрут «Паломницькі скарби краю як джерело зцілення та духовного зростання».

День 1.

Для того, щоб помилуватись архітектурними особливостями храмів, оцінити красу інтер’єрів та релігійного мистецтва краю, запрошуємо на дводенну екскурсію в південну частину Бучаччини.

Туристичний маршрут розпочнемо із м. Бучач та відправимось в мальовниче, село Язловець, яке розташоване за 12 км від міста, у південно-східному напрямку, на берегах річки Вільховець. Це одне з найдавніших поселень, яке колись мало статус «містечка», його ще називають «ключем до Поділля».

Село Язловець відоме такими пам’ятками:

  • каплиця баронів Блажовських 1860 р. – перша цікавинка нашої подорожі. Витончена каплиця, збудована в неоготичному стилі, яка знаходиться в північно-східній частині Язловця, посеред кладовища. Це свідок існування тут  вірменів, про що  розповідає надгробний напис на вірменській мові.
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • костел Успіння Пресвятої Богородиці кінця XVI ст.  – найграндіозніша споруда Язловця (колишній Домініканський костел), що пережила багато ворожих нападів. В його мурах похований відомий композитор Микола Гомулка, який помер в 1609 році. Зараз споруда перебуває в стані руїни.
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • Далі за маршрутом вулиця Вірменська. Відомо, що вірмени в Язловці поселились ще в ХVI столітті. В селі  жваво велась торгівля, а де торгівля – там і вірмени. Тут проживала одна з найбільших на теренах сучасної України вірменська громада. Окрасою та родзинкою цієї вулиці є церква св. Миколая 1551 р.  –  і досі чарує своєю неповторною красою. Особливо вражає храм витонченим ренесансним порталом. В даний час  святиня належить греко-католицькій громаді села.
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • руїни замку XV – XVI ст. – неперевершена та найдавніша споруда, розташована в мальовничих околицях Язловця, родинне гніздо родини Язловецьких, які належали до багатої шляхетської родини. Власники замку та шляхетські родини, що тут проживали, сприяли  його розквіту та зміцненню. Адже,  за міцністю та оборонними засобами замок над Вільховцем  належав до  однієї з найкращих фортець краю.

  • парк палацу сер. XVIII ст. Поруч з фортецею знаходиться палац Понятовських, який датується 1746 р. А поряд з палацом закладено чудовий парк. Палац був розбудований за часів Олександра Конєцпольського та Станіслава Понятовського. Особливо вражаючими є портали в ренесансно-барочному стилі. На початку ХІХст. палац починає занепадати. Нове життя принесла сюди Марцеліна Даровська з роду Котовичів. Вона отримала дозвіл від Папи Римського на заснування монастиря, який почав діяти  з 1863. Натхненницею його була Марцеліна Даровська та її помічниці – Згромадження Сестер Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії, які зайнялись справою виховання дівчат і жінок.  Марцеліні відкрили музей на другому поверсі палацу, а саму Марцеліну Даровську церква визнала блаженною.

  • гробниця  Марцеліни  Даровської 1873 р. – розміщена  на території парку в збудованому склепі-усипальниці, в якому поховані сестри-монашки та Блаженна Марцеліна Даровська. На сьогоднішній день тут проводяться реколекції, а Язловець став уже своєрідним паломницьким  та духовним центром, до якого приїжджає безліч туристів: хтось потребує щирої молитви, інші – зцілення. Язловецький монастир- прекрасне місце для пізнання і відпочинку. Тут знаходять зцілення від душевних і фізичних хвороб, моляться за дар материнства і повертаються сюди  вже з діточками та вдячними молитвами.

День 2. Сніданок  та ранкова  Служба Божа (за бажанням). Із села Язловець направляємось в село Берем’яни, яке  розташоване за 8 км від Язлоловця. Чудова та багата природа південної частини Придністров’я не залишить байдужими туристів та поціновувачів активного відпочинку на природі. Село відоме ботанічною пам’яткою  природи місцевого значення –  наскельно-степовою  ділянкою,  яка входить до складу національного  природного парку «Дністровський каньйон». Особливо цінними  є рідкісні рослини, які ростуть на Червоній  Горі та занесені до Червоної книги України.  А з Червоної гори відкривається надзвичайно мальовничий краєвид – улюблене  місце туристів.

   
Екскурсію можна замовити за тел. (03544) 2 13 60 ; 0969819642
   
   

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь