Туристичний маршрут «Іоан Георгій Пінзель. Нерозгадана таємниця майстра».

Бучач – одне з небагатьох міст, яке по праву може гордитись своєю чудовою архітектурною спадщиною, яка пов’язана з іменем всесвітньовідомого скульптора, легенди барокової пластики, що жив і творив на теренах Бучаччини у 18 столітті – Іоаном Георгієм Пінзелем. Постать надзвичайно унікальна та оповита легендами, і до сьогоднішнього дня залишається до кінця нерозгаданою. Отож, для того, щоб краще ознайомитись з особистістю славетного скульптора, осягнути його геніальну філософію в камені та дереві, пропонуємо туристам екскурсійний маршрут, який охопить ряд пам’ яток, до яких доклав свою руку видатний майстер.

Розпочнемо екскурсію в напрямку східної частини міста, де розташована:

  • церква св. Покрови, 1764 р. Мистецька цінність храму зумовлена різьбою славетного Пінзеля та його учнів.  Пінзель виконав антипендії, вівтарі та фігури  для них, Дияконські та Царські ворота ( знаходяться в музеях Тернополя та Львова). Зараз в храмі можна оглянути копію іконостасу. Вважають, що інтер’єр Покровської церкви  належав до найкращих творінь свого часу.
  • придорожня фігура св. Яна Непомука, 1750 р. Чудовий постамент  у вигляді  святого та двох ангелів, виконана  скульптором  Іоаном Георгієм Пінзелем  та Бернардом Меретином. Ян Непомук – чеський святий, в якого жителі та гості  нашого міста просили заступництва в дорозі та щасливого повернення додому. Її відносять до ранніх робіт Пінзеля.
  • Ще одним цікавим творінням геніального майстра є  придорожня  фігура  Непорочного Зачаття Діви Марії 1751 р., розташована по  вул.Б.Хмельницького, яка відзначається особливою вишуканістю композиції та є духовною окрасою міста. Обидві фігури  на жаль до сьогоднішнього дня не збереглися, це копії робіт Пінзеля, виготовлені скульптором Р. Вільгушинським.
  • далі – повертаємось в центральну частину міста, де знаходиться костел Успіння  Пресвятої  Діви Марії¸ 1763 р., збудований на місці старого готичного костелу, в підніжжі замкової гори. Велична  споруда, пишно декорована різьбленими вівтарями дивовижної краси, які виконані Пінзелем надзвичайно майстерно. Унікальність костелу в тому, що перед одним з вівтарів – вівтарем св. Тадея, Пінзель брав шлюб з Маріаною Кейтовою, тут були охрещені його двоє синів. І ще багато цікавої та важливої інформації  про цю видатну та геніальну постать зберігає ця духовна святиня. 
  • На невеликій відстані від костелу розміщена Ратуша 1751 р. – яка вже стала візитною карткою нашого славного міста та  шедевр творіння двох найталановитіших майстрів – архітектора Б. Меретина та скульптора – Пінзеля. Чудове  та гармонійне поєднання скульптури з архітектурою, яскравий приклад неперевершеного таланту.  А вільне   володіння пластикою в камені– це не лише її головний козир, а й нерозгадана таємниця. Вартий уваги туристів і мандрівників – внутрішній інтер’ єр споруди, куди хочеться потрапити. «І лише для того, щоб побачити бучацьку ратушу, варто сюди приїхати»…

  • Поруч з ратушею – краєзнавчий музей,  де цікавою і захоплюючою буде екскурсія та знайомство з історією краю. А в експозиції музею представлені фрагменти  скульптур  Пінзеля, які прикрашали ратушу.
  • На північному заході від Бучача, на березі  р. Стрипи, в маленьому мальовничому  селі Рукомиш є церква св. Онуфрія XVIII ст., в якій зберігається скульптура св. Онуфрія (XVIII ст.) – виконана  в камені славетним майстром Пінзелем. За бажанням туристів відправляємось на екскурсію, або ж можемо оглянути копію скульптури св. Онуфрія, що знаходиться біля монастиря отців Василіян.
   
Екскурсію можна замовити за  тел. (03544) 2 13 60 ; 0969819642
   
   
   
   

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь