про проведення громадського обговорення щодо закриття діяльності (ліквідації)

Верб’ятинської початкової школи Бучацької міської ради

з 1 вересня 2023 року

 

1. Найменування організатора громадського обговорення – Бучацька міська рада.

2. Мета: врахування думки жителів с. Верб’ятин, що входить до складу Бучацької територіальної громади, щодо закриття Верб’ятинської початкової школи Бучацької міської ради з 1 вересня 2023 року.

Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту»:

1. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник .

2. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

3. Розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечує Бучацька міська рада.

4. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту, відповідного рішення засновника.

Згідно з ст. 143 Конституції України: «Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції».

Відповідно до ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»: «Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради».

Основна проблема села Верб’ятин – різке зниження народжуваності у 2000-2022 роках. Станом на 1 вересня 2022 р. початковій школі навчається 13 учнів. Функціонує тільки один повноцінний клас – третій. В 1 класі 3 учні, в 2 класі 1 учень, в 4 класі 3 учні. Всі класи, в яких менше 5 учнів охоплені педагогічним патронажем, що різко зменшує кількість навчальних годин і не дає змоги отримання якісних освітніх послуг.

Приміщення, в якому здійснюється навчання, належить ФАПу. Класні кімнати не відповідають вимогам санітарним вимогам. Гаряче харчування організувати не можливо через відсутність їдальні.

Проаналізувавши перспективну мережу, на сьогодні єдиним оптимальним шляхом у вирішенні проблеми надання освітніх послуг учням с. Верб’ятин є закриття (ліквідація) даного закладу і переведення всіх учнів до Озерянської ЗОШ І-ІІІ ст., яка відповідає всім вимогам, знаходиться в типовому приміщенні. Відстань до Озерянської ЗОШ І-ІІІ ст. менше 3 км. Згідно нормативних документів підвезення не забезпечується.

Запрошуємо жителів Бучацької територіальної громади, жителів с. Верб’ятин долучитися до громадського обговорення щодо ліквідації Верб’ятинської початкової школи Бучацької міської ради.

Формат проведення громадського обговорення: у зв’язку з продовженням карантину, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та забороною масових зібрань, продовження воєнного стану в раїні пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: 48402, майдан Волі 1, м. Бучач, (відділ освіти Бучацької міської ради), електронна пошта buchrayvo@gmail.com. Також із дотриманням усіх заходів безпеки: публічне громадське обговорення передбачатиме проведення на базі Верб’ятинської початкової школи громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю і колективом.

До участі в обговоренні запрошуються мешканці Бучацької територіальної громади, жителі с. Верб’ятин у терміни з 1 квітня до 1 червня 2023 року.

5. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення: 48402, майдан Волі 1, м. Бучач, (відділ освіти Бучацької міської ради), електронна пошта buchrayvo@gmail.com.

6. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Кафтан Микола Петрович – в.о. начальника відділу освіти Бучацької міської ради. Контактна особа – Кафтан Микола Петрович – в.о. начальника відділу освіти Бучацької міської ради, тел. 2-16-93.

7. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Бучацької міської ради.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.