У Києві понад 300 керівників обласних управлінь виконавчої дирекції Фонду та районних і міських відділень взяли участь у всеукраїнській нараді з актуальних питань функціонування системи Фонду соціального страхування України. Захід пройшов під головуванням в.о. директора виконавчої дирекції Фонду Сергія Нестерова, за участю голови правління Фонду Володимира Саєнка, члена правління від сторони роботодавців Костянтина Марчука, начальника Управління нагляду за діяльністю Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування Мінсоцполітики Максима Зацерковного, заступників директора та керівників структурних підрозділів виконавчої дирекції Фонду.

У своєму виступі голова правління ФССУ Володимир Саєнко наголосив, що це перша зустріч керівного складу органів Фонду такого масштабу та зазначив, що захід є площадкою для нового рівня комунікації, який дозволить більш ефективно впроваджувати успішний досвід колег та спільно напрацювати системні зрушення в роботі Фонду.

В.о. директора виконавчої дирекції ФССУ Сергій Нестеров зазначив, що Фонд соціального страхування України є однією з найбільш важливих соціальних інституцій країни: «Щомісяця Фонд виплачує українцям 2 млрд гривень страхових виплат. Це допомога по тимчасовій втраті працездатності, допомога по вагітності та пологах, виплати потерпілим на виробництві та інші допомоги, які Фонд гарантує усім працюючим у разі настання страхового випадку».

У 2018 році Фонд провів три етапи перерахунків щомісячних страхових виплат потерпілим. За підсумками першого етапу осучаснення з 01.01.2018 сума виплат збільшилась для майже 170 тисяч осіб, а з 01.03.2018 розмір страхових виплат було збільшено на 20% для всіх потерпілих на виробництві. Під час третього етапу перерахунків виплати було підвищено для 4,2 тис. потерпілих з низьким розміром заробітної плати перед настанням страхового випадку, середній розмір щомісячних виплат у них збільшився на 49,5%. Цього року відповідно до рішення Кабінету Міністрів України коефіцієнт перерахунку виплат становить 1,05.

За словами С.Нестерова, з початку роботи Фонду соціального страхування України вдалося впровадити принципові кроки по реформуванню роботи організації, втілити нові підходи до взаємодії зі страхувальниками та суттєво спростити механізм надання страхових виплат, забезпечити повне охоплення медичними і соціальними послугами.

Зокрема, була реалізована можливість подачі роботодавцями заяв-розрахунків, повідомлень про виплату коштів застрахованим особам і звітів у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису, скасовано щоквартальний звіт по використанню коштів Фонду за формою Ф4-ФСС з ТВП, затверджено нову форму звіту по заборгованості страхувальників, прийнято основний об’єм нормативно-правових актів Фонду тощо.

Водночас, як зазначив Сергій Нестеров, існує нагальна потреба в покращенні взаємодії між органами Фонду, напрацюванні ефективних методів комунікації. Необхідно спрямувати всі зусилля на ефективне, цільове використання коштів Фонду, посилення контролю за обґрунтованістю видачі (продовження) листків непрацездатності та правомірністю надання матеріального забезпечення застрахованим особам.

Заступник директора ВД ФССУ Олена Денисова повідомила про фінансовий стан Фонду та напрями подальшого розвитку, акцентувала увагу присутніх на потребі у налагодженні співпраці із органами казначейської служби з метою пришвидшення фінансування матеріального забезпечення застрахованим особам. Наголосила на оптимізації адміністративно-господарських витрат, скорочення видатків на оренду приміщень та перерахування страхових виплат, проведення видатків в рамках затверджених кошторисів та недопущення залишків невикористаних коштів.

Про організацію та проведення документальних перевірок щодо правильності використання страхувальниками страхових коштів Фонду, застосування фінансових санкцій за результатами їх проведення та контроль за стягненням заборгованості розповіла начальник управління по роботі зі страхувальниками ВД Фонду Наталія Зеленська.

Світлана Зарубіна, начальник управління страхових виплат та матеріального забезпечення ВД ФССУ, зазначила, що страхові виплати потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, а також надання матеріального забезпечення застрахованим особам складають понад 90% усіх видатків Фонду та постійно зростають.

Про забезпечення потерпілих на виробництві медичними та соціальними послугами, а також фінансування медичної реабілітації працюючих розповіла начальник управління медичних та соціальних послуг ВД ФССУ Олена Пухка. Зокрема, Фондом було проведено реформу надання соціальних послуг, відповідно до якої на адресність переведено забезпечення санаторно-курортним лікуванням потерпілих та реабілітаційним лікуванням застрахованих осіб. Зокрема, особам надано право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для проходження лікування. Також у грудні 2018 року було внесено зміни, спрямовані на посилення контролю за обсягами і вартістю наданих послуг. Зокрема, на офіційному веб-сайті Фонду розміщено інформаційний перелік санаторно-курортних закладів у розрізі регіонів, місцерозташування та профілів санаторно-курортного лікування, за якими надаються санаторно-курортні послуги потерпілим.

За підсумками 2018 року санаторно-курортним лікуванням забезпечено майже 11 тис. осіб з інвалідністю внаслідок трудової діяльності та їх супроводжуючих осіб, реабілітаційне лікування профінансовано для понад 33 тис. застрахованих осіб.

Заступник начальника управління – начальник відділу управління профілактики страхових випадків ВД ФССУ Марина Біляєва акцентувала увагу на важливості підвищення ефективності роботи щодо контролю за обґрунтованістю видачі (продовження) листків непрацездатності застрахованим особам. Загальна кількість оплачених днів по тимчасовій непрацездатності у 2018 році зросла на 5,7%, та тенденція до росту кількості виданих листків непрацездатності зберіглась і за підсумками січня 2019 року.

«Листок непрацездатності фактично є чеком на отримання коштів від Фонду соціального страхування України. Тому так важливо не допускати зловживань і проводити роботу з упередження неправомірного використання коштів Фонду. Проводити не лише перевірки, але й роз’яснювальну роботу, тісно співпрацювати із закладами охорони здоров’я, МСЕК. Наприклад, упродовж 2018 року за результатами перевірок страхувальників встановлено, що 8 614 листків непрацездатності було видано з порушенням Інструкції про порядок заповнення. Також під час проведення перевірок закладів охорони здоров’я фахівцями Фонду виявлено, що 6 395 листків непрацездатності видано з порушеннями», – зазначила М.Біляєва.

Начальники управлінь виконавчої дирекції Фонду у Київській та Харківській областях Георгій Галиць та Олександр Буланий поділилися досвідом і механізмами щодо контролю за обґрунтованістю видачі (продовження) листків непрацездатності застрахованим особам, співпраці з медичними закладами, а також надали пропозиції щодо внесення змін до законодавчої та нормативно-правової бази Фонду.

Про досвід організації роботи з надання матеріального забезпечення, страхових виплат і медико-соціальних послуг розповіли керівники відділень управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях.



Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь