Оскільки багато роботодавців на території Бучацької громади ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і змушують найманих робітників працювати за копійки, а часто зовсім не декларуючи оплату їхньої праці, виплачуючи її “у конвертах”, хочемо нагадати, що 43 стаття Конституції України кожному громадянину гарантує право заробляти на життя працею та отримувати за це винагороду у вигляді заробітної плати не нижчої за визначену законом.

Роботодавець, який не працевлаштовує людину офіційно, тим самим позбавляє її визначених законодавством гарантій, в тому числі головної – через несплату єдиного соціального внеску, наймані працівники втрачають страховий стаж та можливість одержання достойної пенсії за віком, по інвалідності, в зв’язку з втратою годувальника та в інших випадках, передбачених законом. Також найманий працівник втрачає можливість отримати допомогу по частковому безробіттю на період карантинних заходів спричинених пандемією та допомогу в зв’язку з тимчасовою непрацездатністю у випадку хвороби.

Крім цього, з виплаченої зарплати “у конвертах”, не сплачується податок з доходів фізичних осіб, що призводить до зменшення надходжень до бюджету громади, за рахунок якого утримуються заклади охорони здоров’я, освіти, культури, реалізуються заходи соціальної підтримки населення.

Ще однією проблемою є підприємницька діяльність без державної реєстрації, наслідком якої є несплата податків, недобросовісна конкуренція та значний обсяг тіньової економіки.

Бучацькою міською радою буде створено постійно діючу робочу групу з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення, метою діяльності якої буде виявлення вказаних порушень та вжиття заходів передбачених законодавством. Тому наполегливо рекомендуємо суб’єктам господарювання, які здійснюють свою діяльність на території громади, терміново провести реєстрацію трудових відносин з найманими працівниками, а у випадку здійснення підприємницької діяльності без державної реєстрації – зареєструватися як фізична особа-підприємець та стати на облік в органах Державної податкової служби.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь