Сектор з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту, мобілізаційної роботи та реєстрації місця проживання громадян Бучацької міської ради нагадує про заходи безпеки щодо збирання, приготування та вживання грибів.

Пройшли дощі і незабаром розпочнеться грибний сезон. Період вегетації грибів в Україні досить тривалий: від травня до листопада. Необхідно враховувати той факт, що різні методи обробки грибів (маринування, засолка, сушка, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують їхніх отрут. Отже, нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися впродовж цілого року.

Слід пам’ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння.

По-перше, це буває у тих випадках, коли збирають та вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання.Гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год. при температурі не вище 10°С. Зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. Крім того, внаслідок біохімічних реакцій (розпад білків) в грибах утворюються отруйні речовини (птомаїни).

По-друге, в деяких видах їстівних грибів (білих, опеньках, лисичках, сироїжках тощо) містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні розрізаного м’якуша руйнуються. Ось чому вживання недоварених або таких недосмажених їстівних грибів може викликати розлади діяльності кишково-шлункового тракту.

У зв’язку з цим необхідно знати та дотримуватись таких профілактичних заходів:

• купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (організованих ринках, магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), – при наявності висновків ветеринарно-санітарної експертизи. Уникайте стихійних ринків;

• збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні на всі 100%;

• не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак.

Не збирайте гриби:

• навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах, а також уздовж транспортних магістралей, залізничних доріг;

• з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;

• в яких ви сумніваєтесь, не кладіть їх до кошика;

• ніколи не збирайте пластинчасті гриби, найчастіше отруйні гриби маскуються під них;

• якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);

• не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.

Готуйте гриби правильно:

• не куштуйте сирі гриби на смак;

• гриби підлягають кулінарній обробці тільки в день збору, і не пізніше. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити. Варити гриби потрібно добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим;

• обов’язково вимочуйте або відварюйте умовно їстівні гриби, що використовують для соління – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;

• не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей, вагітних жінок та жінок, котрі годують грудьми, адже вони є дуже важкою їжею для шлунку. Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння. Тож, ні в якому разі не можна вживати алкоголь «для дезінфекції» при появі перших ознак отруєння;

• не купуйте і не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук;

• не зберігайте готові страви з грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби – довше 2-3 днів в морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки;

• суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм;

• не викидайте недоїдених грибів. Лабораторний аналіз цих грибів при отруєнні допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Якщо вже трапилася біда і Ви відчуваєте себе погано, або зауважили підозрілі ознаки у своїх близьких. Викличте «Швидку медичну допомогу».

Симптомами отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

І в жодному випадку не можна займатися самолікуванням, потрібно негайно їхати в лікарню! Від того, наскільки швидко провести очищення організму, залежить результат лікування.

БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ’Я ТА ЖИТТЯ, РІДНИХ І БЛИЗЬКИХ ВАМ ЛЮДЕЙ!

Богдан ЗАМОЙСЬКИЙ,

завідувач сектору з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту, мобілізаційної роботи та реєстрації місця проживання громадян Бучацької міської ради.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь