19 травня 2022 року виконавчий комітет Бучацької міської ради прийняв рішення про затвердження Положення про добровільні формування у якому визначено порядок створення, завдання, структуру та оснащення добровільних формувань цивільного захисту у Бучацькій міській раді, порядок їх участі у ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків. Цим самим рішенням затверджено Порядок оснащення добровільних формувань цивільного захисту, у якому визначено спосіб забезпечення необхідним майном та засобами захисту членів добровільних формувань цивільного захисту Бучацької міської ради для виконання ними завдань з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, проведення аварійно-рятувальних та відновлюваних робіт.

Добровільні формування є тимчасовими добровільними об’єднаннями громадян, що утворюються під час загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій на території Бучацької міської ради для виконання допоміжних робіт із запобігання виникненню або ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

Такі формування можуть залучатися для поверхневого розбору завалів, розчистки маршрутів руху техніки; збору інформації про знаходження людей у зоні надзвичайної ситуації; евакуації постраждалого населення; виконання заходів із забезпечення постраждалого населення (розгортання тимчасових пунктів проживання, доставки води, продуктів харчування, медикаментів, догляд за хворими та людьми похилого віку); надання допомоги професіональним рятувальникам в організації життєдіяльності на період проведення рятувальних робіт; виконання заходів з охорони громадського порядку (огородження небезпечних зон і ділянок, об’єктів ведення аварійних та інших невідкладних робіт, оточення зони надзвичайної ситуації та недопущення сторонніх осіб тощо).

До складу добровільних формувань на добровільних засадах включаються громадяни України, які за станом здоров’я придатні до військової служби та не досягли граничного віку перебування військовозобов’язаних у запасі другого розряду (віком до 60 років). Чисельність добровільних формувань цивільного захисту не визначна, вона залежатиме від кількості бажаючих.

Такі формування створюються у випадку загрози чи виникнення будь-яких масштабних надзвичайних ситуацій, у тому числі і пов’язаних з воєнними діями. При чому, вони можуть залучитися до рятувальних робіт саме на території громади. Тож фактично зараз їх формують на випередження, не виключено, що допомога добровільних рятувальників на території громади не знадобиться.

Щоби долучитися до добровільних формувань цивільного захисту Бучацької міської ради необхідно звернутися у сектор з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту, мобілізаційної роботи та реєстрації місця проживання громадян Бучацької міської ради чи до старости відповідного старостинського округу із заявою про зарахування добровольцем-рятувальником з питань цивільного захисту, а також заповнити анкету на сайті: https://dmpo.dsns.gov.ua в розділі ”Я прагну стати добровольцем”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь