Чи може дружина/ чоловік після смерті другого з подружжя отримувати пенсію по втраті годувальника? З таким питанням часто звертаються громадяни до бюро правової допомоги.

Згідно ст. 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по ІІІ групі інвалідності. Хто відноситься до непрацездатних членів сім’ї померлого годувальника:

– чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закону).

– діти (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років.

Також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців),

– до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти – до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;

До членів сім’ї, які вважаються такими, що були на утриманні померлого годувальника, відносяться особи, якщо вони:

1) були на повному утриманні померлого годувальника;

2) одержували від померлого годувальника допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

Також члени сім’ї померлого годувальника, для яких його допомога була постійним і основним джерелом засобів до існування, але які й самі одержували пенсію, мають право, за бажанням, перейти на пенсію у зв’язку з втратою годувальника.

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня смерті годувальника.

Членам сім’ї, які досягли пенсійного віку та мають наявний страховий стаж, визначений ст. 26 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», така пенсія призначається довічно.

Для призначення пенсії у разі втрати годувальника потрібно звернутися до відділення управління Пенсійного фонду України за місцем реєстрації.

Отримати безоплатну правову допомогу:

 м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50,

 м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

 м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

 смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

 м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

 м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Контакт центр системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103 (консультації надаються щодня з 08:00 до 19:00).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь