Відповідно до ст.32 Сімейного кодексу України державна реєстрація шлюбу проводиться органом реєстрації актів цивільного стану через 1 місяць після подання чоловіком та жінкою відповідної заяви. За наявності поважних причин керівник органу державної реєстрації актів цивільного стану дозволяє реєстрацію шлюбу до спливу цього строку.

У зв’язку з повномасштабним військовим вторгненням російської федерації в Україну та введенням 24 лютого 2022 року Указом Президента України № 64 воєнного стану, держава розробила окремий механізм реєстрації шлюбу для військовослужбовців, які не мають можливості бути фізично присутніми під час такої реєстрації. Утім, що стосується процедури розлучення, то вона не змінилася і має певні особливості.

Державна реєстрація шлюбу. Хто може звернутися

Один із наречених, якщо він є військовослужбовцем Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Національної гвардії, іншого утвореного відповідно до законів України військового формування (далі – військовослужбовець), а також поліцейським, особою рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби, особою начальницького складу Національного антикорупційного бюро, Бюро економічної безпеки

Порядок проведення державної реєстрації шлюбу

▶ Державна реєстрація шлюбу у випадку, якщо один із наречених є військовослужбовцем може проводитися відділами державної реєстрації актів цивільного стану (далі – відділ ДРАЦС) без особистої присутності такого нареченого (нареченої).

Заява військовослужбовця про державну реєстрацію шлюбу, що одночасно є підтвердженням факту надання ним згоди на шлюб, подається безпосередньому командиру (керівнику), яким засвідчується справжність підпису на відповідній заяві та забезпечується її передача до відділу ДРАЦС, до якого подано особисто нареченим (нареченою) заяву про державну реєстрацію шлюбу, або до іншого відділу ДРАЦС чи територіального органу Міністерства юстиції, які провадять діяльність під час воєнного стану.

Заява військовослужбовця має містити відомості про нього та про особу, з якою він бажає зареєструвати шлюб:

1. прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності);

2. дату народження;

3. громадянство;

4. відомості про обране прізвище (у разі обрання прізвища нареченого (нареченої) або приєднання до свого прізвища прізвища нареченого (нареченої).

За реєстрацію шлюбу необхідно сплатити державне мито у розмірі 0,05 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (у 2022 році – 0,85 копійок) (підпункт “а” пункту 5 статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 “Про державне мито”).

▶ Факт реєстрації шлюбу, якщо один із наречених є військовослужбовцем, також може засвідчуватися актом про укладення шлюбу (далі – акт), який складається безпосереднім командиром (керівником) військовослужбовця, та скріплюється гербовою печаткою відповідного органу (військового формування).

Зазначений акт може складатися без особистої присутності одного чи обох наречених з використанням доступних засобів відеозв’язку з тим із наречених, хто відсутній, або з обома відсутніми нареченими.

Після складання акт надсилається командиром (керівником), яким його було складено, до будь-якого відділу ДРАЦС для складення актового запису про шлюб у паперовій формі та внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

На підставі складеного актового запису про шлюб подружжю або одному з них у день звернення до відділу ДРАЦС, яким зареєстровано шлюб, видається відповідне свідоцтво. Якщо звернення до відділу ДРАЦС, яким зареєстровано шлюб, неможливе, відповідне свідоцтво видається в іншому відділі ДРАЦС у разі внесення відомостей про такий шлюб до Реєстру та за наявності доступу до нього.

Відомості, відсутні в актовому записі про шлюб, можуть бути внесені до нього після припинення чи скасування воєнного стану у визначеному законодавством порядку.

Акти, які складені з 24 лютого 2022 року до набрання чинності цією постановою Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 року № 213 “Деякі питання державної реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану” та не містять усі передбачені цією постановою відомості (крім прізвища, власного імені та по батькові (за наявності), дати народження обох наречених), вважаються дійсними для проведення державної реєстрації шлюбу у визначеному цією постановою порядку.

Розірвання шлюбу з військовослужбовцем

Процедура розірвання шлюбу з військовослужбовцем в умовах воєнного стану є аналогічною процедурі розірвання шлюбу в мирний час.

Шлюб розривається:

• за спільною заявою подружжя в органах ДРАЦС, яке не має дітей (стаття 106 СК України);

• за заявою одного з подружжя в органах ДРАЦС (можливо в випадку якщо інший з подружжя визнаний безвісно відсутнім або визнаний судом недієздатним згідно ст. 107 Сімейного кодексу України);

• за рішенням суду: за спільною заявою подружжя, яке має дітей (стаття 109 СК України), або за позовом одного з подружжя (стаття 110 СК України).

За безоплатною правовою допомогою можна звернутися до бюро правової допомоги Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресами:

– м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50, моб. (067) 130-01-73

– м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

– м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

– смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

– м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

– м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь